NorDan är stolt leverantör till Sveriges första 3D-printade hus
Publicerat den 12/20/2021
3D-printade hus har blivit en allt hetare trend i världen. Tidigare i år flyttade ett nederländskt par in i Europas första 3D-printade hus och nu har det första huset printats i Sverige, vilket NorDan levererat sina unika 3D-printade fönster och dörrar till.
Civilingenjören Tobias von Haslingen och 3D-skrivarutvecklaren Maxim Minerskjöld startade konceptet ConcretePrint 2016 med affärsidén att utveckla 3D-skrivare för additiv utskrift av betongkonstruktioner. Projektet bolagiserades 2018 och drivs idag av Tobias von Haslingen och Lennart Lindgren, ägare till teknikkonsultbolaget Deventus AB. Med hjälp av Energimyndigheten har bolaget nu printat det första 3D-printade huset i Sverige med en boyta på 24kvm. Huset står på fabriksområdet hos Betongindustri AB i Tumba och är näst intill klart för inflyttning. Det är komplett utrustat med kök, sovrum och garderober samt toalett med dusch och WC.
Huskonstruktionen består av betongväggar av två 50-millimetersskikt med stålstag emellan, och mellanrum för isolering. I väggarna finns kanaler för vatten, hål för eluttag och annan infrastruktur samt 3D-printade fönster och dörrar i biokomposit från NorDan.
Unikt samarbete
Genom den heldigitala planeringen och beställningen av NorDans produkter till huset har mycket arbete, både inne och ute, kunnat rationaliserats bort och medfört såväl halverad installationstid som installationskostnad. Leveransen av NorDans produkter har gått över förväntan menar NorDans produktutvecklingschef Andreas Långström.
- Det var mycket enklare än jag trodde, trots att Tobias valt ett ganska komplext fönster. Men ju mer komplexitet, desto mer kommer printingen till sin rätt. Det enda problemet för Tobias var att bestämma vilken färg han ville ha, säger Andreas Långström med ett skratt.
Råvaran i NorDans biokompositprinting, som levereras av Stora Enso, består av återbrukad träråvara från processpill blandat med polymer. Mixen varierar beroende på produkt, men Andreas Långström uppger att komponenterna alltid innehåller över 50 procent trä.
- Och materialet är cirkulärt, vid ”end of life” kan det granuleras ner och återanvändas. Men det är fortfarande produkter som ska ha lång livslängd och funktion, så det har krävts mycket utvecklingstid för att ta fram våra recept, säger han.
Produkterna som levererats till huset i Stockholm har printats i fabriken i Bor, men Andreas Långström ser att det i framtiden skall gå att printa produkter direkt på byggplatsen.
– Med en resurseffektiv 3D printning samt digital projektering och beställningsprocess kan vi i dag leverera specialanpassade produkter väldigt snabbt och med stor designfrihet, inte bara vid nyproduktion utan även vid renoveringar och liknande. Vi ser en industriell möjlighet både i att printa flera nya produkter och tillbehör inom vårt område och andra huskomponenter framöver.
100 hus på tre år
Nästa steg i processen är att fylla taket med ekofiber och slutföra elinstallation. Sedan är huset klart för att användas som kontor och visningsexemplar. Inom de närmsta tre åren ser Tobias von Haslingen att bolaget skall producera 100 nya 3D-printade hus samt övertyga marknaden om att tekniken är framtiden för en industriell och hållbar byggbransch. Den printer som använts för huset i Tumba har inte kapaciteten att skriva ut större bostadshus, men bolaget är i full gång att ta fram en förfinad printer med högre kvalitét och kapacitet att skriva ut hus i storleken 20x15x10 meter. Huruvida NorDan är vidare delaktig i projektet ConretePrint får framtiden avgöra.
Andreas Långström